Referenssverige

Nu verkar det ju som att arbetslösheten är på väg ner, 2 månader efter valet. Det ställer frågan på sin spets om hur alliansen ska utvärderas när nästa val börjar närma sig bl a i fråga om arbetslösheten. Är a-kasse försämringar rätt modell?

I statistiska undersökningar vill man korrigera för alla faktorer som påverkar och isolera den aktuella effekten, regeringsmodellen i det här fallet. Men som i statistiska undersökningar är resultatet ofta sårbart för godtycke och sneda värderingar. Att justera för konjunktur tex. Arbetslöshet och konjunktur är beroende på fler än ett sätt. Högre konjunktur ger lägre arbetslöshet, men lägre arbetslöshet ger också högre konsumtion vilket ger bättre konjunktur.

Jag är gudskelov ingen nationalekonom. Det är alldeles för komplicerade samband och späckat med gungbrädseffekter och kaosartade effekter.

Nej, det enda sättet att verkligen utvärdera regeringsdugligheten vore att skapa ett referenssverige, med exakt samma befolkning och grundförutsättningar som det riktiga men med en annan regering. Men ett sådant experiment vore tyvärr oetiskt mot det Sverige som fick den sämre regeringen.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ungefär som att man inte får låta barn växa upp i total isolering för att sen kunna studera deras hjärnor när de blir stora. På sätt och vis synd, man skulle kunna säga säkra saker om allt från förskolepolitik till relationspsykodynamik med sådana undersökningar i ryggen...

Poängen är väl att man inte får göra sådant som man vet är direkt skadligt för personer. Jag tycker man kan utvärdera borgerliga sammanslutningar på saker de gjort som man vet är skadliga. Man vet att avgaser dödar folk, så jag är kritisk till att säga nej till citybanan till förmån för mer biltransort. Landstinget slopar enhetstaxan på kollektivtrafiken så att det inte längre lönar sig att lämna bilen för de som åker allra längst (och släpper ut mest avgaser). Stockholms stad kommer minska miljöbudgeten till hälften på två år (P1-morgon i förra veckan).

2006-12-01 @ 11:22:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback