Pessimister får luta tidningen

Koll på derivat men inte på derivator

Ibland brister även ekonomiska journalister i saklighet, hur det nu är möjligt med det överflöd av siffror som står till buds och den drös med instititut som tjänstvilligt bistår med färdiga analyser och prognoser. Just nu verkar journalister dammsuga informationsflödet efter signaler på ett avbräck i den ganska skapliga tillväxten.


Så skedde i a-ekonomi för några veckor sedan i ett inslag om den amerikanska fastighetsmarknaden. Som ett program som jag sällan missar reagerar jag på nya tendenser i rapportering, har tentaklerna ute i andrahandsflödet. Ord som "dyka" och "ras" upprepades i påannonsering och inslag för att beskriva både fastighetspriserna och den amerkanska tillvästen i allmänhet. Redan samma morgon sålde jag min fastighetsfond, ett av mina flaggskepp. Det var säkert inget dåligt beslut, men så många fler affärer följde inte. Jag var tillräckligt kall för att inte svälja farhågorna om den annalkande recessionen. Nästa dag slog Dow Jones nytt börsrekord. "Ras" och "dyk" visade sig vara grova överdrifter i sammanhanget.


Amerikanska börshajar hade tydligen inte snappat upp de ödesbådande signalerna. Varifrån fick aktuellt sina tips?


Igår läste jag Näringsliv i SvD. "
Bolagen tappar fart" och "Trenden är [...] negativ" står det på första sidan. Nu räckte det emellertid att läsa klart artikeln för att lugnas. Var det skribenten som övertolkat sin egen artikel? Det handlade om att börsbolagen vinster ökade långsammare detta kvartal än förra. 13 mot 38%.


Fart är för mig en framskridande rörelse, en ökning av tillryggalagd sträcka. Jag tror att de flesta skulle dra liknelsen om fart till bolagets ekonomiska vinst. Om vinstökning skulle ha en motsvarighet på landsvägen skulle det vara acceleration. Men är man i större behov av en catchigare rubrik och har råd att göra avkall på seriositet, då kan man omdefiniera dynamiken. Frågan är då vad man ska ta till när bolagen börjar gå med förlust?


Nu ska man alltså notera att vinstökning anges redan i procent dvs det är ett relativt mått med en inneboende dynamik. Det räcker inte att gå med 1 miljard i vinst kvartal efter kvartal om man vill hålla uppe siffrorna.


Nej, det är inte fråga om någon inbromsning. Foten är fortsatt på gasen. Måhända är har accelerationen minskat något. Om man lutar på tidningen kan man kanske se vad SvD ser. Annars får man konstatera att trenden ingalunda är nedåtgående.

Andra bloggar om: , ,