Starta ett sjukhus! - Höj skatterna för dom rika

Nedan lilla bit skrev jag när planerna på det privata barnsjukhuset Martina offentligjordes. Då var framkomligheten i vårdköerna på alla framsidor. Tongångarna kändes igen sen tidigare och utgångspunkten var som alltid att vårdköer är någonting ofrånkomligt, som alla väntas stå ut med, rik som fattig. Man betalar skatt, tv-avgift och står i vårdkö - det är så man gör i Sverige.

Jag glömde publicera inlägget, debatten la sig och jag dömde det som försent att skicka in. Ingenting har ändrats mer än att vårdvalet och Martinas öppnande kryper närmre. Metro granskar då båda företeelserna i en ny artikelserie.

Framsidan idag (nyhetsplats):

Samtidigt hotar brist på barnläkare när Vårdval Stockholm träder i kraft vid årsskiftet. Reformen ska ge möjlighet för föräldrar att välja barnspecialister som husläkare åt sina barn ? men det ser inte ut att fungera.

Jag påmminner om att vårdvalet inte är infört ännu. Ulrica Widsell associerar inte några källor till sitt uttalande eller tillskriver det en expertbedömmare så jag antar att det är hennes eget. På nyhetsplats. Förklara bakgrunden? Nej.

Journalistik 2008. Hit har vi kommit.

Med utgångspunkt i att en vårdkö är ett misslyckande och att privata sjukhus är ett symptom på medborgarnas trytande tålamod, ger jag nu det utlovade numret:


Starta ett sjukhus! - Höj skatterna för dom rika

Förutom dom vanliga extrapålagor ämnade för höginkomstgare tex värnskatt, finns en mängd frivilliga alternativ att välja mellan. Allt från att köpa större hus med större stämpelskatt, till att köpa hög-moms-Västerbotten istället för hushållsost. Fr o m nästa år finns ytterligare en möjlighet. De kan du bidra till landstingskassan genom att köpa en sjukförsäkring åt dina barn som finansierar vård på barnsjukhset Martina. Därigenom låter de bli att utnyttja vårdresurserna som de redan betalt för.

Många kommer naturligtvis inte utnyttja detta sätt att bidra eftersom skattefinansierad sjukvård då kommer bli ett attraktivare alternativ. Köerna kommer kortas av och rabatten gentemot Martina kommer att bli enorm, även om det blir mest påtagligt på längre sikt.

Arga röster hörs dock för att skattehöjningar ska inte associeras med fördelar, såsom är fallet med Västerbottenost. Straffskatt är ett begrepp man håller varmt. Min gissning är att planerna ändå fortskrider utan större motstånd eftersom det kommer ge mer att gnälla om till valrörelsen.

Ett argument som framkommit (Birger Slaug i morgon-tv-soffan) är att nya sjukhus riskerar att dränera kompetens från de existerande. Jag minns inte hur debatten om den saken gick när Astrid Lindgrens barnsjukhus byggdes, men jag förutsätter att argumentet gällde då också. Lite förvånande är att det dock att man aldrig hört någon vilja lägga ner några sjukhus, av samma skäl.

Kontentan är i alla fall mer pengar och mer resurser i sjukvården. De flesta verkar vara nöjda med dessa planer.

Andra bloggar om: , ,

Truppdödlighet misstolkat

Under några dagar är jag utelämnad till USA Today som morgonlektyr. Fenomenet journalistisk statistik är förstaside stoff här.

Den 2 oktober trumpeteras att dödsfallen i Irak är på fall, iaf för amerikanska soldater. Lägsta talet sen juli 2006! Detta är ingen lögn, ingen sanning döljs, kurvan som leder till slutsatsen visas också den på framsidan.

För mig är trenden uppenbar. Den pekar upp och om ett trendbrott är förestående så är det för tidigt att döma. Botten från juli 2006 är mycket riktigt lägre och innan dess finns det ännu lägre bottnar. Vad som än orsaker dessa bottnar, blir dom något högre för varje gång.

Lägg även märke till de datapunkter som dom väljer att accentuera! Den första är tydligen viktig på något sätt...

Ursäkta otydligheten i bilden. Fota på håll med mobilen är läxan.

image12

Andra bloggar om: , ,