Till webmaster på svd: Förslag för en mer interaktiv debattsajt

Hej!
Jag är prenumerant på SvD och läser sällan nätupplagan. När jag väl är där är det för att jag reagerat på någon artikel, ofta ledare eller brännpunkt, och vill ta del av kommentarerna. Det är det jag uppskattar mest på svd.se. Jag hoppas funktionen utvecklas och tar en större plats på sajten, att fler engagerar sig och lockas att ta steget från papper till dator.
En av bristerna jag upptäckt är att jag ofta kommenterar men underlåter att läsa reaktionerna på mina inlägg eftersom jag inte aktivt skannar av sajten. En mer aktiv debattsajt skulle ådstakommas med direkt feedback. Jag tror att en lösning för avancerade användare är en unik RSS-ström för varje kommenterbar artikel. På så sätt kan jag läsa kommentarer under dagen efterhand de skrivs. Jag vill inte besväras av kommentarer till andra artiklar, detta skulle förta min uppmärksamhet.
Vidare föreslår jag att kommentarerna tar plats längre upp på sidan. Mitt förslag är en ticker som matar fram kommentarerna i "ordning", detta utöver den vanliga kommentarsstacken längst ner på sidan.
"Ordning" kan vara kronologisk men även "trådkronologisk", vilket leder mig till nästa brist. Jag ser ofta att man inleder kommentarer med "Till Pelle....". En trådfunktion vore bra. Jag tycker inte den kronologiska ordningen på kommentarerna är fel som "ingång", men jag skulle vilja ha en "läs hela tråden"-länk för att se berörda kommentarer i sitt sammanhang.
Till sist, det finns många bloggare därute, och många som diskuterar svd. Själv brukar skriver jag ofta en kommentar på svd.se och utvecklar den på min blogg, där jag får intressante repliker. Jag skulle vilja länka från min kommentar men även ha någon form av samordning av bloggar,  en länk till "Bloggar som diskuterar den här artikeln".
mvh
Martin

De borgerliga?

Brännpunkt 14 dec, 2006. Sex LO-ordföranden skriver:

Våra medlemmar, med högst modesta löner, får betala de borgerligas slopade förmögenhets- och villaskatt. Det är en politik för överklassen och höginkomsttagare, som väcker stark ilska.

Ordföranden i sex LO-föbund: Era "medlemmar med högst modesta löner" verkar till 35% består av borgare enligt svt:s väljarbarometer. Åtminstone några torde äga villor. Kanske röstade dom som dom gjorde för att dom uppskattar att deras fackkamrater betalar deras slopade förmögenhet- och villa skatt? Alternativet är att er världsbild inte riktigt stämmer.

Vilka var det ni företrädde nu igen? Om ni måste använda ordet "svaga" så precisera er gärna.


Realtidsinformation

Är det någon som märkt en viss skillnad mellan sin egen och SLs uppfattning om vad realtid är?

I förrgår så står jag som väldigt ofta vid St. Eriksplan och väntar på buss 3 som ska föra mig vidare till mitt jobb. Där passerar också fyran. På tavlorna som räknar ner kvarvarande minuter till bussens ankomst står det 3 minuter för fyran och 2 minuter för trean.

Båda har räknat ner 1 minut när fyran dyker upp.

Båda fortsätter sin nedräkning och när dom når 0 så svartnar dom.

På trean står det sedan 6 helt plötsligt. Och då dyker den upp, buss 3 alltså.

Den andra tavlanär fortfarande svart.

Realtid är det inte, inte enligt min definition iaf. Men hur är dom avsedda att fungera, är det någon som vet? Och vad har man dom till?

På hemvägen beslutade iaf att promenera till St. Eriksplan eftersom det skulle dröja 5 minuter för bussen att plocka upp mig, enligt tavlan. Den passerade mig efter bara några meter. På andra sidan gatan ser jag att det står 3. Två blåa bussar ligger varandra hack i häl.

Jag tror jag håller mig till gamla hederliga reseplaneraren på nätet i fortsättningen.

Insamlingsgala för utsatta barn i Sverige

Då jag senast var i england påannonserades på TV en insamlingsgala för fattiga barn - i Stor Brittanien. Min primala reaktion var naturligtvis förvåning. Förvåning att det fanns så många fattiga barn i Stor Brittanien att det skulle behövas en gala. Tur att man bor i Sverige där vi har ett social skyddsnät. Den tiden då det fanns barn som behövde våra allmosor är avskaffad. Vi samlar bara in till behövande långt bort i Afrika och andra länder. Man kanske skulle starta en insamling till Stor Brittanien, det skulle vara en riktig nesa mot kolonisatörerna!

När jag nu föranleddes kolla upp saken så visade det sig att jag missuppfattat. Ordvalet var "children in need" vilket bör motsvara "utsatta barn". Men innan jag fått klart för mig vad det gällde han jag få iväg följande till Rädda Barnen.

Hej!
Sist jag var i England påannonserades på tv en stor insamlingsgala som skulle sändas på kvällen till förmån för fattiga barn -- i Stor Brittanien. Sånt gör aldrig vi i Sverige. Är skälet så enkelt att det inte behövs?
Tacksam för svar.
mvh
Martin


Då fick jag till svar:
 

Hej Martin!

Tack för att du hörde av dig till oss med dina synpunkter.


Rädda Barnen hade en kampanj i maj på TV 4 för att uppmärksamma utsatta barn i Sverige. Vi bjöd in politiker till programmet som fick svara på vad de ville göra för barn som blir misshandlade och utsatta för övergrepp i Sverige. I programmet försökte vi även få tittarna att stödja Rädda Barnen genom att anmäla sig som månadsgivare.


Vi fick in över 1200 nya månadsgivare via programmet. Alla politiker lovade att se till att så kallade "Barnahus" ska införas runt om i Sverige. "Barnahus" är ställen där jurister, poliser och andra inblandade myndigheter kan ge utsatta barn en barnvänlig, rättssäker utredning och samlat stöd så att barnen slipper slussas runt från myndighet till myndighet. Vi kommer nu under våren följa upp om den nya regeringen har hållit vad de har lovat.


Hör gärna av dig igen om det är något annat du undrar över!



Med vänlig hälsning,



Lena Rydorff

Projektledare Insamlingssektionen

Rädda Barnen


Dom hetaste scoopen, alltid hos Tankesmedjan Camitz, direkt till er, kära läsare!


Det är lätt att glömma bort att även barn i Sverige far illa med så mycket lidande i andra hörn av världen. Men anvsvariga människor har koll alltså.

När vi ändå för det på tal: För mig är det självklart att donera drygt en halv procent av min beskattade inkomst till behövande. Jag har valt Unicefs världsförälder program. Det är alltså inget fadderprogram utan min och mottagarens anonymitet bevaras vilket jag passar mig. Man kan välja att ge 100 eller 200 i månaden. Det är skamligt lite men ger så mycket! Sen kan man dryga på genom att köpa julkort mm. Allt i butiken är förvånansvärt prisvärt.


Rädda barnen är säkert minst lika bra. Medmänniskor, det finns inga ursäkter!