Flumpartierna

Om man inte har något att säga kan man lika gärna vara... nä, just det, man är politiker man kan inte vara tyst. Regeringens förslag är "flummiga". Och den här gången är det förslaget på betygsystemet som är "flummigt" (Mats Pertoft (mp) till SvD). Det är det för att endast 3 av betygen på den sexgradiga skalan ska ha betygskriterier. Övriga ska vara mellanlägen.


Själv har jag arbetat som lärare på gymnasiet och högstadiet, icke-legitmerad sådan. Jag hade goda kunskaper inom mitt ämnesområden, hyfsad förmåga i pedagogik åtminstone enligt mig själv. Men jag var inte förebredd på svårigheten att tolka betygskriterierna, utvärdera eleverna och sätta betyg. Till detta fordras stöd från skolverket, rektor och kollegor. Framförallt kunskap, något som för mig är ett tillräckligt motiv för behovet av legitimationen. Det är jättesvårt!


Vad som inte behövs är fler betygskriterienivåer. Om det är något som jag kan sätta etiketten flummigt på är det betygskriterierna på en del valbara kurser. Skolverket har inte alltid tentaklerna i verkligheten om man så säger. För mig som jonglerat med är tanken på fler betygskriterier skrämmande. Jag tycker det föreslagna systemet låter alldeles prima. Mellanlägen. "Nej, Kerstin uppfyller inte alla krav för A. Men nästan."


Övriga röster: "Det finns inget belägg för att ett nytt betygsystem ger ökad kunskap." Rossanna Dinamarca (v). Nej, och inte på motsatsen heller. Jag gjorde en sökning, iofs väldigt ytlig sådan, och fan inga publikationer på områden. Av naturliga skäl är det väldigt svårt att avgöra betydelsen av sådan åtgärder, ungefär som att säkerställa att Sossarna orsakade arbetslösheten och att regeringen vände den. Klart är att svensk skolväsen presterar milt sagt undermåliga resultat. Så varför inte göra allt man kan för att vända trenden? Låt ingen sten ligga ovänd, eller? Hur länge ska man stämma till eftertanke?


Alltså, att framföra att inga belägg finns som ett argument är osakligt därför att det antyder att det motsatta gäller. Sånt får man vara vaksam på.


Andra bloggar om: , , ,