Svårt att få till det

Privata vinstdrivande företag inom vårdsektorn är en stor matbit att svälja för många. Det är en åsikt som jag respekterar eftersom den ofta uttrycks av solidariska människor som älskar att betala skatt och har svårt att uppfatta hur ekonomi kan vara tillräcklig motivation att ge kvalitativ vård. Personer som går med vinst är ofta inget annat än girigbukar, vilket de allt som oftast har rätt i.


Utmaningen för vänsterpressen att vederlägga påståendet att företeelsen skulle vara något bra för Sverige är alltså kanske inte så angelägen. Icke desto mindre är det en utmaning eftersom det verkar vara ruskigt svårt att visa på privata vårdgivare som misslyckas i att ge kvalitetsvård och lättare att hitta fall där kvaliteten höjts.


För tillräckligt många är vinsten i sig en tillräcklig synd. Då räcker inget försvar och vi kan i Mitt i Södermalm från den 23 januari finna hur otillräckliga alla motargument är - eftersom de trycks. Maria beroende centrum på Södermalm drivs i privat regi sedan 2003. Avtalet löper ut i mars och nu ansätts dom hårt av reportern Anna Rönngren. Vinsten 2005 var 25 miljoner.


- Det viktiga är att de bedriver vård av god kvalitet och att ersättningsnivåerna är rimliga, säger Anita Cronholm på landestinget.


Av tonen på frågorna och av orddroppings som "fickor", "pumpar" och "miljonbelopp" inses att förutsättningarna är dåliga för att förespråkare ska få komma till tals. Skapa en positivt laddad mening av dessa tre ord, den som vill. Men när jag läst klart artikeln har iaf jag inte hittat något anstötande. Tvärtom. De som intervjuas ger övertygande svar, och tillåts bekräfta den uppfattning som propageras av förespråkarna och som kanske även en välvillig högerväljare drar öronen åt sig för.


- Jag ser inget problem att de lyckas sänka sina kostnader. Det behövs ett visst överskott för att kunna göra satsningar i en verksamhet.


- Vad är en rimlig vinst?


- En avkastning på kapital som är mellan 6 och 10 %.


Detta från folkpartistisk landstingspolitiker. Högst kontroversiellt alltså.


- Vad hade hänt med pengarna om verksamheten hade drivits av landstinget istället? Skulle de ha gått till vård?


Frågan ställs åter till Anita Cronholm. Anna Rönngren har gjort det tydligt, förmodligen helt omedvetet, att det mesta av vinsten har återinvesterats. Utdelningen uppgår till 7 miljoner.


Anita Cronholm svarar:


- Jag är inte säker på att vi hade fått 39 miljoner i vinst i en landstingsdriven verksamhet.


Eftersom dessa citat trycks ocensurerat i de mest antagonistiska omgivningar drar jag uppgivet slutsatsen att inga argument är tillräckliga i den här debatten.


Vilka är det då som tillskansat sig dessa miljoner och skott sig på de 6000 vårdtagarnas olycka? Personalen själva, 110 st. Värsta sortens klassförädare!


Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback