Svar från Thord (?)

Hej Martin! Tack för ditt mail! Kristina har bett mig att besvara dig.

Det föreslagna kallbadhuset i Riddarfjärden väcker många åsikter. Vi är väl medvetna om att det inte är okontroversiellt att föreslå en byggnation av detta slag på denna plats.

Det är emellertid viktigt att understryka att exploateringsnämnden bara har tagit ett första steg för att över huvud taget pröva idén. Beslutet innebär en markanvisning av en viss vattenyta, det vill säga att de som vill bygga har givits förtur att förhandla med staden om detta område. Exploateringskontoret ska nu utreda projektet vidare. Något annat beslut är inte fattat ännu.

Så vad avser tidplan befinner vi oss nu i det allra första skedet av processen. Nästa steg i processen är att stadsbyggnadsnämnden i höst fattar beslut om en start-PM för projektet. Därefter vidtar en program- respektive planremiss i en samverkansprocess mellan exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden. Först därefter fattas genomförande- och detaljplanebeslut. Enligt en översiktlig tidplan kan alltså projektet, om det tillstyrks, vara genomfört till 2009.

Det är med andra ord ännu inte klart om, hur och var ett eventuellt kallbadhus kommer att byggas. Den processen är bara precis påbörjad. Det finns självfallet en mängd argument att väga in beträffande projektets utseende och placering, vilket också kommer att ske under resans lopp.

Samtidigt tycker vi moderater att det är viktigt att med detta beslut visa på en öppenhet för nya och okonventionella projekt. Självklart måste vi värna om Stockholms miljö- och kulturvärden, men vi är övertygade om att det går att förena det med ett Stockholm som utvecklas i takt med sin samtid och som väcker internationell uppmärksamhet. En av de mest positiva aspekterna av kallbadhusprojektet är just att det visar på Stockholm som vattenstad - att kunna bada i ett utomhusbad mitt inne i en storstad är faktiskt helt unikt.

Med vänlig hälsning,

Thord Swedenhammar

Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback