Kommuner förlorar stort på studenter

Mail till ansviga på studentorter:

Hej!

Jag läste för ett tag sedan om att universitetsstäderna förlorar mycket pengar i skatteutjämningssystemet pga av att inflyttade studenter formellt är bosatta i sina hemkommuner, ca 9000 per person.

Anledningarna som gavs var bl a att hyreskontraktet var svart mm och det är själklart ett gott skäl. Men en anledning som inte togs upp som jag vet gäller för många är hemförsäkringen. Föräldrarnas hemförsäkring täcker barnen så länge dom är skrivna hemma och inget försäkringsbolag orkar bevisa att bosättningen på studentorten är annat än temporärt om en skada skulle ske. Det är ändå drygt 1000 kr i en redan ansträngd studentbudget.

Ett förslag är därför att erbjuda studenter en riktigt fördelaktig försäkring.

Vidare bör studenterna informeras om skattefördelarna med att arbeta på annan ort. Studenter som sommarjobbar på hemorten, om den ligger tillräckligt långt bort, är berättigade till ganska fördelaktiga skatteavdrag för boende, resor och extrautgifter. Ytterliggare ett skäl att skriva sig på orten.

mvh
Martin Camitz

Andra bloggar om: kommun, utbildning, skatteutjämningssystemet

Kommentarer
Postat av: Martin

Svar från Umeå:
Tack för dina konstruktiva förslag när det gäller studenternas mantalsskrivning mm. Vi kommer att diskutera dom i vårt samarbete med studentkårerna!
Jan Björinge
stadsdirektör


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback