Ödmjukhet krävs i klimatdebatten

Det är aldrig så generande som när det egna laget spelar oschysst. Själv hejar jag på det gröna, det som tar klimathotet på allvar. Det råkar också vara det laget som de bästa spelarna, största arenan, bäst publikstöd och och inte minst generösa sponsorer. Nog skulle det gå att vinna serien utan att filma och så teatraliskt spela upp för domaren? Man har definitivt råd att vara ödmjuk.


Från
dagens SvD brännpunkt:
Bern hävdar att klimatmodeller är värdelösa eftersom de skulle bygga på samma principer som ekonomiska modeller.


Denna häpnadsväckande och felaktiga slutsats visar att Bern inte alls förstått grunden för klimatmodellering.


Forskningen utgår från fysikens grundlagar, framförallt Newtons mekanik och termodynamik, och beskriver klimatets utveckling med hjälp av matematiska samband.


...


Bern inkompetensförklarar hela detta forskningsfält på grundval av extremt svaga argument. Vilket vetenskapligt grundat redskap för realistiska framtidsscenarier vill Bern istället att samhälleliga beslut ska vila på?


Det förefaller lätt att skjuta en del hål på Lars Berns argument och hans vid det här laget berömda "djupdykning". Behöver man slänga sig med Newton och fysikens grundlagar. Vad kommer förövrigt uttrycket Fysikens grundlagar? Kan i så fall någon av Newtons lagar sägas höra till dem? Ska vi bli imponerade nu? Man får ju verkligen hoppas att en modellerare antar att naturlagarna gäller. Det finns gott om andra faktorer som man missar, bortser ifrån för att man inte har datakraft nog eller värderar fel. Ett exempel är koldioxid upptagning av havet. Om det vore så enkelt som att bara utgå från naturlagarna då hade vi haft en lösning på alla människans sjukdomar vid det här laget.


"Rubbish in, rubbish out." "A simulation is a crutch for the mathematically impaired." "All simulations are doomed to succeed".


Det är alla aforismer som modellerare som klämmer åt kärnan i en modellerares veklighet. Den första klarlägger den grymma verklighet att de resultat vi får ut aldrig är bättre än de data vi stoppar in. Nästa kommer från matematikerskrået att kan man inte lösa ett problem med papper och penna är det bäst att låta bli, läs "ge dig inte på komplexa saker som klimatet (eller ekonomi)". Den sista ger uttryck för datamodellerarens välsignelse och samtidiga förbannelse. Vill du ge stöd åt en hypotes så gör en simularing. Det här är ett problem när som måste tas på allvar för att inte anklagelser om köpta resultat ska få fäste.


I själva verket är datasimuleringar något som står på lös vetenskaplig grund. När man modellerar gör man många antaganden och alla som programmerar vet att det är mycket som kan gå fel utan att det märks, sk dolda buggar. Framförallt gäller det en av grundbultarna i emprisk forskning. En simulering ska kunna replikeras dvs göras om av ett annat forskarlag. Det här högst tveksamt om en datormodell av den komplexitetgrad som vi har att göra med här kan sägas vara replikerbar. Jag skulle tro att man slutar leta buggar när man får de resultat man vill ha.


Svårigheten att göra datamodeller gäller framförallt ekonomiska modeller där man ger sig på mänskligt beteende. Därmed kan man säga att ekonomiska modeller trots allt ligger på en helt annan nivå en klimatmodeller och de går inte att jämföra med klimatmodeller. Människor är oförutsägbara på ett helt annat plan än koldioxid. Poäng till hemmalaget.


Jag tror att de flesta har en känsla för den här osäkerheten. Författarna till dagens brännpunkt inkompetensförklarar alla läsare och det vilket är ett värre brott än det Lars Bern står för.


Därmed inte sagt att datamodeller är utan värde. Moderna pacemakers är bättre än någonsin just för att de är beprövade med datorer långt innan någon vågar operera in dem i människor. Och som författarna ger uttryck för, vi har inga alternativ. Datormodeller är det bästa i avsaknad av ett till jordklot som vi kan göra experiment på, som Liftarens guide till galaxen, . Vi ska ta klimatmodellerna och dess varningar på allvar eftersom alternativet, med stor behäftad osäkerhet, är så allvarliga. Men man har alltså gott om skäl till att vara ödmjuk. Att hävda modellens riktighet på att de vilar på fysikens grundlagar är inte seriöst. I en viktig fråga som denna borde debattörerna avkrävas saklighet.


Andra bloggar om: , , , , ,
Kommentera inlägget

Vinnare och förlorare i busstrejken

Fortfarande underbart att cykla till jobbet, men visst har det blivit trängre mellan cyklister och taxibilar. Diskussionen om vem som vinner och vem som förlorar på röran pågår. Värmdöbor och andra pendlare mot taxibolag och cykelreparatörer. Jag lämnade in en cykel igår för att byta fäljen. Jag kunde valt ett bättre tillfälle.


Frågan ställdes i en tidning om miljön inte blir den stora förloraren när de som ställde bilen när biltullarna infördes. De lär ju bli förbannade när de inser att alternativet inte är att lita på. Var och en inser att bilen inte heller alltid är att lite på. Alltid bra med ett alternativ, som sagt.


Jag tänker på dem som nu tagit fram cykeln. Det uppför dem att det här var ju inte så farligt, riktigt trevligt t o m. Varför gör jag inte det här året om? Kanske kommer miljön bli den stora vinnare.


Återstår att visa sig om bussförarna slutar som vinnare. Hoppas det. Jag ser inte fram emot ännu surare bemötande när jag ställer cykeln i förrådet för vintern.

Andra bloggar om: , , , , ,


Kommentera inlägget

Tung bevisbörda

- Det finns ingen forskning som visar att de högpresterande presterar ännu bättre om de buntas ihop med likasinnade och heller bevis för att lågpresterande blir bättre av att isoleras.

Roger Moger (s).

Jag får säkert anledning att följa upp det här men tillsvidare nöjer mig med att utrycka min uppgivenhet med vänsterns krav på bevis för alla förändringar som görs. Jag har gjort ytterliggare en ytlig sökning i litterturen och inte funnit en enda artikel som bevisar att skolgång är positivt. Beviskrav verkar vara vanligt i vänsterns retorik men det låter väldigt ihåligt. Det finns flera aspekter på konceptet elitklasser som går att angripa, inte minst ur ett rättviseperspektiv. Är det bästa man kan komma med att det är inte säkert att det fungerar? Har sossarna övergivit rättviseretoriken?

Tricket är alltså att låta påskina att bevis för att det inte fungerar finns, men det är särskilt lätt att genomskåda. Beviskraven verkar komma slentrianmässigt. Jag hoppas verkligen på en skärpning där.
Kommentera inlägget

Skolan självreglerande

Det har varit roligt att läsa nyheter den senaste veckan. Jag känt mig manad att blogga flera gånger men inte fått tid. Dock har jag hunnit med att svara på ytterliggare en kommentar från min mest ihärdiga antagonist. Tack för en trevlig diskussion, Petter. Måtte den fortgå. Efter månader av skeptiskt rapportering om vårdvalet från olika medier, inkl SvD självt, har SvD äntligen rätat ut mitt stora frågetecken i ytterliggare en skeptisk rapport. Akilleshälen för områden stort vårdbehov ligger alltså att patienterna här tar mer tid i anspråk vid varje läkarbesök så att lönsamheten blir mindre eftersom man bara får betalt per patient. Det finns ett samband mellan låga inkomster och långa läkarbesök. En modell där även besökstiden, eller ett proxy, räknas in föreslås och är på ingång i Skåne. En tidstaxa föreslås av borgerliga politiker.


Jag hoppas att systemet är självreglerande. Vårdtagare har ju fortfarande möjlighet att söka sig till några av de vårdmottagningar nyligen startats i innerstaden. Såsom påpekats i en ledare, kritiker har riktat in sig på organisationen. Någon undersökning på patientnivå har inte gjorts och kan ju heller inte göras förrän efter åtminstone ett par år. Då kanske det framkommer att en ny betalningsmodell behövs. Samtidigt kanske det framkommer att medborgare upplever att de får bättre vård än tidigare.


För det har sällan funnits skäl till större optimismen för självreglering och konkurrens utsättning av verksamhetsområden tidigare förbehållen offentlig sektor.


Lägg er friskolorna, sa dom! För att dom tar ut alldeles för höga vinster, satsar på oseriösa ämnen och lockar med datorer och andra förmåner. Behövs inte! För dom som spelar på den planen lägger ner sig själva. Idag visas det att de kommunala skolorna ökar sitt elevantal. Står att läsa om i SvD. Förhoppningarna om at de kommunala gymnasierna skulle svara på konkurrensen och efter en tid av självsanering satsa på lärarna och traditionella kärnämnen som matte och svenska, gynnade även av ändrade regler för högskoleantagning. Medborgarna kan välja själva. Nu är det friskolornas tur till självsanering. Kvar bland dem kan bara finnas de som tar upp handsken från de kommunala skolorna. Lättast blir de för dem som tidigt satsat på bra lärare och behandlar dessa väl. För annars kommer de börja söka sig tillbaka till kommunala lönelistor.


Så till dagens frågetecken, intervjun med skolborgarrådet Lotta Edholm (fp). Hon säger att i två budgetar har man ökat anslagen till skolorna med 375 miljoner. Roger Moger (s) sågar henne och säger att man bara sett nedskärningar. Kan någon upplysa mig om vilken av våra förtroendevalda ljuger för mig?


Andra bloggar om: skola, lotta edholm, roger moger, vårdval, betyg, friskola, utbildning


Kommentera inlägget

Flumpartierna

Om man inte har något att säga kan man lika gärna vara... nä, just det, man är politiker man kan inte vara tyst. Regeringens förslag är "flummiga". Och den här gången är det förslaget på betygsystemet som är "flummigt" (Mats Pertoft (mp) till SvD). Det är det för att endast 3 av betygen på den sexgradiga skalan ska ha betygskriterier. Övriga ska vara mellanlägen.


Själv har jag arbetat som lärare på gymnasiet och högstadiet, icke-legitmerad sådan. Jag hade goda kunskaper inom mitt ämnesområden, hyfsad förmåga i pedagogik åtminstone enligt mig själv. Men jag var inte förebredd på svårigheten att tolka betygskriterierna, utvärdera eleverna och sätta betyg. Till detta fordras stöd från skolverket, rektor och kollegor. Framförallt kunskap, något som för mig är ett tillräckligt motiv för behovet av legitimationen. Det är jättesvårt!


Vad som inte behövs är fler betygskriterienivåer. Om det är något som jag kan sätta etiketten flummigt på är det betygskriterierna på en del valbara kurser. Skolverket har inte alltid tentaklerna i verkligheten om man så säger. För mig som jonglerat med är tanken på fler betygskriterier skrämmande. Jag tycker det föreslagna systemet låter alldeles prima. Mellanlägen. "Nej, Kerstin uppfyller inte alla krav för A. Men nästan."


Övriga röster: "Det finns inget belägg för att ett nytt betygsystem ger ökad kunskap." Rossanna Dinamarca (v). Nej, och inte på motsatsen heller. Jag gjorde en sökning, iofs väldigt ytlig sådan, och fan inga publikationer på områden. Av naturliga skäl är det väldigt svårt att avgöra betydelsen av sådan åtgärder, ungefär som att säkerställa att Sossarna orsakade arbetslösheten och att regeringen vände den. Klart är att svensk skolväsen presterar milt sagt undermåliga resultat. Så varför inte göra allt man kan för att vända trenden? Låt ingen sten ligga ovänd, eller? Hur länge ska man stämma till eftertanke?


Alltså, att framföra att inga belägg finns som ett argument är osakligt därför att det antyder att det motsatta gäller. Sånt får man vara vaksam på.


Andra bloggar om: , , ,
Kommentera inlägget

Rättvisereform av rang

Jag förstår fortfarande inte debatten om vårdvalet, för jag ser verkligen inte problemet. Två senaste dagarna läsandes SvD har jag fått ny information. Igår togs en rangordning av vårdgivare upp. Kanske förvånande, kanske inte, Djursholm, Stocksund och Äppelviken i topp.


Det här är vad jag kan om läget. Dessa mottagningar har aldrig fått något extra stöd så på det viset drabbas det inte av reformen. Däremot ligger de i glesbefolkade områden (Stocksund och Djursholm ligger dessutom ett stenkast från varandra) med hög socioekonomiska förhållanden. Undersökningar från hela seklet visar att folk är mindre sjuka i dessa områden.


En stor del av den ekonomiska basen skulle därför ryckts undan om det inte varit för en liten detalj som både jag och mottagningen i Äppelviken inte uppmärksammat. När reportern från Södertälje rngde och ville skriva sig där var det nej, men så har man inte rätt att göra längre. Alla har rätt att skriva sig var man vill och finns det inte plats så är det först i kö som gäller.


Den biten är en rättvisereform som oppositionen bittert kommer att avundas.


Men Äppelviken har inte planer på att lägga ner varken före eller efter nyheten. Och efter rangordningen så är kön vindlande och lång från alla hörn av länet. Expansion? Inga som gnuggar händerna?


Däremot i Botkyrka, Haninge och andra förorter, där ser man ingen möjlighet att fortsätta. Trots extra stöd och låg har man inte lyckats bygga upp någonting som placerar dom i topp i någon rangordning. Nu befinner man sig i ett tättbefolkat område, lägre socioekonomisk, därmed fler sjuka och man ser ändå ingen möjlighet att fortsätta driften. Jag kan inte tänka mig annat än att flera aktörer börjat snegla på denna ekonomiska bas och snart kommer ställa upp en mottagning av rang. Då kanske medborgarna i Äppelviken och Djursholm kommer söka sin omvårdnad där istället.


Läs även andra bloggares åsikter om , .
Kommentera inlägget

Men så få se en strid, då!

Se upp, Mona kommer! Och kastar... tvättsvampar...


Om det är nu Mona ska börja kriga så var det ett synerligen blekt initalt anfall. En hel sida i
SvD som ingen verkligen kan se som något produktivt, allra minst ett hot.


På fem punkter ska enligt Mona Sahlin Socialdemokraterna radikalt reda upp i röran som makarna Reinfeldt skapat. Det är bara det att dom på intet sätt bemöter de fem punkter hon radade upp i föregående passage om de felsteg som nämnda äkta par gjort sig skydliga till.


Vi vet att Mona inte varit med i debatten särskilt mycket. Men vi hoppades väl att hon åtminstone följt med? Det är när jag läser att personalkooperativ ska försvaras, som om dom inte vore privata, som jag oroar mig för att Mona Sahlin helt enkelt är okunnig. Men Ok, jag tänker ta fast på att Mona Sahlin anser att kooperativ ochh ideella organisationer har mycket att tillföra. De riskerar förövrigt att konkureras ut av stora internationella företag. Gör dom?


Vi noterar ocksp att ordet "vårdval" alldrig nämns.


I första punktlistan kommer orättvisorna fram, det är privata vårdgivare som tar över lite överallt. Det är nyheten att man nu kan köpa strålbehandling för 100 papp. Mona, det enda nyheten där är att man inte längre behöver flyga över Atlanten. Och dessutom lär ju inte vården bli sämre av en extra strålkanon, oavsett vem som får tillgång till den.


För att få någon mening i attacken får vi helt enkelt ta båda punktlistor, inte som motstående varandra utan i en klump. Då framträder bilden av att svensk sjukvård är undermålig och köerna för långa. Om inte annat så är Monas debattartikel ett sätt att tysta motståndet. För vem vill bråka om det?


För att lösa detta föreslås, föga överaskande: Socialdemokraterna ska korta köerna! Ord och inga visor. Men inte nog med det, man ska kvalitetssäkra vården! Vem kan någonsin invända mot det?


Det senare ska göras med vårdcertifiering och det kan man ju i detaljfrågorna ha något att säga om. Jag läser in ny myndighet, 5000 nya statligt anställda byråkrater, godtycklighet. Skolverket har trots en armada av kontrollanter inte någonsin lyckats stänga en enda undermålig skola och det här skulle bli samma sak. Hur skulle man föreställa en situation där certifikatet dras in? Det är helt enkelt inte rimligt. Men om det skulle hända så skulle det definitivt inte vara för något stort internationellt företag, möjligtvis ett litet personalkooperativ eller ideell organisation som Mona lyckats rycka undan mattan för med byråkratiska pålagor.


I högerlägret anser man att kvalitetssäkringen ska gå till så att medierna hänger ut vårdgivare som brister och att medborgarna själva vänder dessa ryggen. Men jag antar att det finns en tjusning med statlig kontroll.

Faktiskt, det ända konkreta är att inge ska få vård före någon annan.


Men är det inte vad vi kan vänta oss? Kommer sossarna om dom tar över verkligen ändra tillbaka något som dom raljerar om nu? Det gäller uppluckringen på arbetsmarknad, skatterna, neddragningarna i försvaret. Nej, dom kommer tacksamt ta emot inkasstet från publiken och sen dribbla den mot samma mål som alliansen. Om någon är missnöjd med alliansens poliktik så finns ett skenbart alternativ, men inget reellt. Dom kanske har olika uniformer, men dom spelar i samma lag. Det handlar om avbytare och ordinarie trupp, inte om en verklig match. Mona kommer ta besparingarna och lägga dom i en klump på att "korta vårdköerna" med resultatet "vi har minsann lagt en miljard på att korta vårdköerna, vilket är mer än alliansen gjorde".


Vad gäller alternativ i ledarskap, om Mona Sahlin inte ens kan formulera en koherrent debattartikel...

Andra
bloggar om: Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Kommentera inlägget

Skenhelig

Det blir allt lättare att bråka med socialdemokraterna. Det här bli mitt kortaste inlägg någonsin.


Carin Jämtin i TV4, vad var det hon sa? Något i stil med, "Det är en bild av Stockholm idag, att det är rika och de med kontakter som får hyreskontrakten. Vi tycker inte det ska vara så."


Skenhelig var rubriken, ifall ingen lade märke till det.

Läs även
andra bloggares åsikter om , ,
Kommentera inlägget

Mikrolån till folket

Min j-a mobilkamera igen, men det är en reklam i SL bussar och det står: Låna inte mer än du behöver, Mikrolån i 30 dagar till fasta priser. Låna 3000kr för endast 375kr.

image13

Men det är ju bara 152% ränta på! Vad snälla dom är. Folkia.

Ocker.

Jag hatar det här företaget nu. "Mikrolån" är en term som vi förknippar med Nobels fredspris förra året. Här finns ingen skam.

Andra bloggar om: , ,


Kommentera inlägget

Svensson åker buss

Skönt att det går så mycket bussar i Stockholm så att man slipper träffa någon. Det är en olycka Värre än att träffa någon i trapphuset, ju, för då är man ju oftast på väg nånstans, antingen in genom porten eller ut. Ryggen fri, alltid en utväg.


Skillnaden ligger inte i att man inte vill stanna och prata, inte för att man inte har något att säga och inte ens för att man är livrädd för tystnad. En del tycker att "pinsam tystnad" är ett begrepp, det får man ta hänsyn till, men sån är inte jag.


Det jobbiga är alla komplexa sociala reglerna man måste ta hänsyn till. Som tur är sitter det en Svensson-jävel i ryggraden och dikterar.

Jag står vid busskuren, språkar lite med en arbetskollega som jag är ytligt bekant med. Det här är faktiskt det längsta samtalet vi haft, och det är faktiskt trevligt och flyter på.


Nu går vi på bussen, hon först. Gynnsammaste läget är att bussen är något så när full, vi kan då stå och fortsätta vårt samtal. Vid lägre mättnad, kan vi ta yttre stolar så att vi kan prata mitt över gången. Eller hon sitta, jag stå. Oavsett läggning i fråga om "pinsamma tystnader", avståndet gör att utväg finns. Reglerna förbjuder dock att vi sitter bredvid varandra om det finns andra platser. Endast främlingar får sitte bredvid varandra

Under vissa omständigheter kan det bli så att hon tvingas ta en fönsterplats. Om det är så att alla stolar över gången är upptagna, ja, då kan jag behöva sätta mig på fönsterplats på raden framför. Det här är en jobbig situation men helt oundviklig. Samtal omöjliggörs och ord kommer inte yppas förrän någon går av. "Vi ses imorgon!", kan man då säga.

Vad är då en främling? Ja, det kan behövas ett klargörande på den punkten. Låt oss säga att jag arbetar på ett större företag på så sätt att alla omöjligt kan vara bekanda med varandra. Situationer uppkommer ofta där man får tillfälle att stifta bekantskap, luciatåg, möten av olika slag eller varför inte gemensamma kick-offer. Dock inte, och jag betonar, på bussen dit! Är det fullt på bussen är han/hon att betrakta som en främling. Jag kan lugnt sitta bredvid honom/henne bara man upprätthåller främlingsskapet. Jag iaktager följande försiktighetsåtgärder. Jag vänder ryggen mot vald sittplats, böjer knäna och vrider sedan kroppen in i läge. På så vis är jag aldrig vänd mot min granne så att jag riskerar en blick jag omöjligt inte kan låtsas om. Jag kan nu vara tyst i ca 15 minuter. I det läget, förutsatt att ingen oväntat inträffar, vore det väldigt konstig om jag tog upp ett samtal eftersom jag inte gjort det tidigare. Safe.

Skulle samtal spontant uppstå har jag bildat bekantskap. I längden blir det ohållbart att sitta bredvid en bakantskap därför måsta jag i något läge ursäkta mig och gå och prata med någon annan - stående i gången naturligtvis. Jag avpassa detta läget efter bussresans längd och fysiska förutsättningar.


Ytterligare situationer och riktlinjer finns det en uppsjö av, så det är tursamt att allt finns väl inprogrammerat i oss alla. Jag kanske får anledning att återkomma till ämnet när det gäller tunnelbanor. Här finns ju som bekant oftast möjlighet att sitta mitt emot en bekant. Dessutom gäller andra definitioner av vad som är en fullsatt vagn eftersom om gångplatserna är upptagna betraktas alltid fönsterplatserna likaså. Det finns så gott som aldrig skäl att sitta bredvid en bekant.

Andra bloggar om:


Kommentera inlägget

Vårdval Jordbro

Efter svenskans rapportering om vårdvalet måste man ju bli lätt skeptisk. Tveksam. Mer pengar till innerstaden, mindre till områden med sämre sociala förutsättningar. Är det bra? Vid första naiva analysen, och något mer har jag inte gjort än så länge, verkar vårdvalet alldeles förträffligt. Men helt uppenbart är det något jag fått om bakfoten.


Kan någon tala om för mig var jag tänker fel?


- Vi har den sjukaste befolkningen, men får en 30-procentig minskning i ersättning från landstinget.

Helena Josefsson, verksamhetscehf, Botakuten, Botkyrka. Detta pga det socioekonomiska stödet tas bort den 1 januari.


Men vårdvalet ger vårdcentret betalt per patientbesök. Sjukare befolkning ger fler patientbesök. Alltså får dom mer pengar än motsvarigheten i Kungsholmen. Lokalhyrorna torde vara lägre i både Haninge och Botkyrka och särskilt om man har "ett slitet trapphus". Framgår också att dom inte är utsatt för privat konkurrens. Än.


Är det fel tänkt?


Säg att jag går i start sjukhusplaner och får betalt per patient. Jag letar en marknad. Vi tar citatet igen:


- Vi har den sjukaste befolkningen...

Tänker jag fel igen? Uppenbarligen, eftersom dom nu tvingas köpa ut en massa personal. I Kungsholmen har dom mycket friskare befolkning. Där satsas entrepenörerna som bara den. Kanske har det något att göra med:


"Här kan [ett besök] ta 45 minuter och jag löser inga problem!"


Om min mottagning uttryckte sig på det viset skulle iaf jag vara glad för att få lite ökad valfrihet.  Kanske är kan kärnan i missförståndet finnas i följande citat (Jan Halldin):

- Ju mer socialt utsatt man är, desto mer ohälsa, men det betyder inte att man söker vård.

Och därför... ska man... ger mer pengar till mottagningarna???

Andra bloggar om:


Kommentera inlägget

Starta ett sjukhus! - Höj skatterna för dom rika

Nedan lilla bit skrev jag när planerna på det privata barnsjukhuset Martina offentligjordes. Då var framkomligheten i vårdköerna på alla framsidor. Tongångarna kändes igen sen tidigare och utgångspunkten var som alltid att vårdköer är någonting ofrånkomligt, som alla väntas stå ut med, rik som fattig. Man betalar skatt, tv-avgift och står i vårdkö - det är så man gör i Sverige.

Jag glömde publicera inlägget, debatten la sig och jag dömde det som försent att skicka in. Ingenting har ändrats mer än att vårdvalet och Martinas öppnande kryper närmre. Metro granskar då båda företeelserna i en ny artikelserie.

Framsidan idag (nyhetsplats):

Samtidigt hotar brist på barnläkare när Vårdval Stockholm träder i kraft vid årsskiftet. Reformen ska ge möjlighet för föräldrar att välja barnspecialister som husläkare åt sina barn ? men det ser inte ut att fungera.

Jag påmminner om att vårdvalet inte är infört ännu. Ulrica Widsell associerar inte några källor till sitt uttalande eller tillskriver det en expertbedömmare så jag antar att det är hennes eget. På nyhetsplats. Förklara bakgrunden? Nej.

Journalistik 2008. Hit har vi kommit.

Med utgångspunkt i att en vårdkö är ett misslyckande och att privata sjukhus är ett symptom på medborgarnas trytande tålamod, ger jag nu det utlovade numret:


Starta ett sjukhus! - Höj skatterna för dom rika

Förutom dom vanliga extrapålagor ämnade för höginkomstgare tex värnskatt, finns en mängd frivilliga alternativ att välja mellan. Allt från att köpa större hus med större stämpelskatt, till att köpa hög-moms-Västerbotten istället för hushållsost. Fr o m nästa år finns ytterligare en möjlighet. De kan du bidra till landstingskassan genom att köpa en sjukförsäkring åt dina barn som finansierar vård på barnsjukhset Martina. Därigenom låter de bli att utnyttja vårdresurserna som de redan betalt för.

Många kommer naturligtvis inte utnyttja detta sätt att bidra eftersom skattefinansierad sjukvård då kommer bli ett attraktivare alternativ. Köerna kommer kortas av och rabatten gentemot Martina kommer att bli enorm, även om det blir mest påtagligt på längre sikt.

Arga röster hörs dock för att skattehöjningar ska inte associeras med fördelar, såsom är fallet med Västerbottenost. Straffskatt är ett begrepp man håller varmt. Min gissning är att planerna ändå fortskrider utan större motstånd eftersom det kommer ge mer att gnälla om till valrörelsen.

Ett argument som framkommit (Birger Slaug i morgon-tv-soffan) är att nya sjukhus riskerar att dränera kompetens från de existerande. Jag minns inte hur debatten om den saken gick när Astrid Lindgrens barnsjukhus byggdes, men jag förutsätter att argumentet gällde då också. Lite förvånande är att det dock att man aldrig hört någon vilja lägga ner några sjukhus, av samma skäl.

Kontentan är i alla fall mer pengar och mer resurser i sjukvården. De flesta verkar vara nöjda med dessa planer.

Andra bloggar om: , ,
Kommentera inlägget

Truppdödlighet misstolkat

Under några dagar är jag utelämnad till USA Today som morgonlektyr. Fenomenet journalistisk statistik är förstaside stoff här.

Den 2 oktober trumpeteras att dödsfallen i Irak är på fall, iaf för amerikanska soldater. Lägsta talet sen juli 2006! Detta är ingen lögn, ingen sanning döljs, kurvan som leder till slutsatsen visas också den på framsidan.

För mig är trenden uppenbar. Den pekar upp och om ett trendbrott är förestående så är det för tidigt att döma. Botten från juli 2006 är mycket riktigt lägre och innan dess finns det ännu lägre bottnar. Vad som än orsaker dessa bottnar, blir dom något högre för varje gång.

Lägg även märke till de datapunkter som dom väljer att accentuera! Den första är tydligen viktig på något sätt...

Ursäkta otydligheten i bilden. Fota på håll med mobilen är läxan.

image12

Andra bloggar om: , ,
Kommentera inlägget

Kopiering = stöld?

När det väl kommer till skarpa lägen har musikindustrins jurister väldigt svårt att motivera sitt populariserade slagord, "piratkopiering är stöld".  Det är en naiv tolkning av situationen och det krävs complexa vindlingar i argmentationen, cirkelargument och dolda sanningar för att uppbringa tillräckligt stöd. Det har utmynnat i den nu rådande devisen "kopiering är stöld". Orimligheterna börjar likna tafatta försök till gudsbevis.

I ett mål mot en piratkopierare har BMGs chefsjurist, i ett desperat försök att försvara teserna från angrepp, tvingats anta ståndpunkten att även kopiering av musikfiler som man har själv köpt är stöld. Exempelvis att överföra en CD-skiva till sin mp3-spelare skulle vara stöld.

"Att gör en kopia är bara ett fint sätt att säga 'att själa en kopia' ".

Sony BMG's chief anti-piracy lawyer: "Copying" music you own is "stealing"

Jag anser tesen därmed motbevisad genom absurd bevisföring. Kopiering är inte stöld. Jag ansluter mig till de som resonerar att användandet av begreppet stöld uteslutande används när handlingen innebär att den ursprungliga ägaren inte längre kan bruka det stulna eller orsakar en förlust.

Andra bloggar om: , mp3, nedladdning
Kommentera inlägget

SL angående min resa från bruket

Angående resa från Bruket södra

Tack för ditt e-postmeddelande.

Om man reser kl 7:14 från Bruket södra går det åt 6 - 8 kuponger till Karolinska institutet. Om man hinner med sista bytet inom en timme räcker det med 6 kuponger.

Om du önskar lämna ytterligare upplysningar i detta ärende som har nummer 221686, vänligen använd nedanstående länk.

http://sl.se/kontaktdialog/default.asp?iType=2&iFeedID=221686&sCRC=0x93C5C367


Vänliga hälsningar

Gustaf
SL Kundtjänst AB
Kommentera inlägget